Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Kατάληψη του ΤΕΕ

Αναδημοσίευση από ΣχΣ:


Αναμεταδίδει η Jaquou Utopie (το κείμενο θα ανανεώνεται με ότι νεότερο προκύπτει)
Σε κατάληψη του αμφιθεάτρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προχώρησαν σήμερα το απόγευμα μηχανικοί που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών Μηχανικών, με αφορμή το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» διαμαρτυρόμενοι τόσο απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακολουθώντας τις επιταγές της Τρόικας και του Μνημονίου εφαρμόζει μια πολιτική που στοχεύει στη στην κινεζοποίηση όλης της κοινωνίας, όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που ευθυγραμμίζεται με αυτές τις λογικές.
Οι ίδιοι γράφουν στην προκύρηξή τους:
 1. Κάθε  Δουλειά δικαιούται μια ελάχιστη αμοιβή. Προσπαθούσαν για χρόνια να μας πείσουν ότι ο ανταγωνισμός θα φέρει καλύτερες συνθήκες για όλους – τώρα πλέον ξέρουμε πως όσοι εργάζονται μόνο να χάσουν έχουν από την ζούγκλα τους. Πριν 2 μήνες η κυβέρνηση και η τρόικα αποφάσισαν πως αν βρεθούν εργαζόμενοι διατεθειμένοι να δουλεύουν με λιγότερα πρέπει να «απελευθερώσουν» τον εργοδότη από τις «κλειστές» συλλογικές συμβάσεις. Πριν ένα χρόνο αποφασίστηκε πως αν κάποιος είναι νέος κάτω των 25 – ο εργοδότης του πρέπει να «απελευθερωθεί» από την «κλειστή» Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όπως πιστεύουμε πως κάθε εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται με συλλογικές συμβάσεις και να παλεύει να τις βελτιώσει – έτσι πιστεύουμε πως η δουλεία μας δικαιούται μια ελάχιστη «σύμβαση» – και θα την διεκδικούμε.
 2. Το επάγγελμα του μηχανικού ούτε κλειστό είναι ούτε κληρονομείται. Υπάρχει ένας ορθολογικός και σχετικά αξιοκρατικός τρόπος εισαγωγής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ενώ απαιτείται μία συστηματική πανεπιστημιακή εκπαίδευση για την παροχή του τίτλου εγγυάται ένα επίπεδο μελέτης – επίβλεψης.
 3. Το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» στέλνει τους μηχανικούς κάτω από το όριο επιβίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί αιτία για περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών και δικαιωμάτων.
 4. Η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών και της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της άδειας διαγράφει και την έσχατη διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας μας.
 5. Το κόστος της οικοδομής δεν πρόκειται να μειωθεί γιατί δεν εξαρτάται από τις αμοιβές αυτές. Είναι λιγοστοί πλέον και ακόμα λιγότεροι θα είναι στα χρόνια της Τρόικα που μπορούν πλέον να χτίσουν τα σπίτια τους. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους εργασίας σε όλα τα επίπεδα και θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες.
 6. Οι δυνάμεις της αγοράς που χρόνια τώρα καταστρατηγούσαν τις τυπικές υποχρεώσεις θα ολοκληρώσουν το έργο τους ξεκληρίζοντας τους αυτοαπασχολούμενους και εντείνοντας την επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα χιλιάδων μηχανικών αλλά και αποφοίτων ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, για  να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές» οι εταιρείες.
 7. Ονομάζουν «απελευθέρωση» την ασυδοσία του κεφαλαίου. Δεν μπήκε κατά λάθος αυτός ο όρος στο μνημόνιο – αποτελεί εδώ και δεκαετίες στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, όρο ψευδεπίγραφο σε επαγγέλματα όπως αυτό των μηχανικών. Δεν το υπέγραψε τυχαία η κυβέρνηση – δεν το στηρίζουν τυχαία ΝΔ & ΛΑΟΣ – αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή όπως είπε και ο πρωθυπουργός.
 8. Δεν τελειώνουν με τις αμοιβές – με τις αμοιβές αρχίζουν… Στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις, και παρακαταθήκες από τους προηγούμενους, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς, αλλά αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης τους.
 9. Δεν είμαστε μόνοι – Είμαστε με τους εργαζόμενους και τον λαό που είναι στον δρόμο ένα χρόνο.
 10. ΧΕΡΙ  – ΧΕΡΙ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  και ΤΕΕ – Η διοίκηση του ΤΕΕ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές και πέτυχε να εξασφαλίσει εισφορές επί των κατιργηθέντων αμοιβών!!! Και μόνο ο τίτλος «Μόνο με προϋποθέσεις προστασίας του δημόσιου συμφέροντος είναι δυνατή η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών», είναι αρκετός για να  δώσει τον τόνο και το περιεχόμενο της «αντίστασης» στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών από την συμμαχία εξουσίας στο ΤΕΕ! Τι ανάγκη έχουμε λοιπόν από άλλες αποδείξεις; Δεν διευκολύνει όμως απλά την ψήφιση του ν/σ, αλλά προωθεί και σχεδιάζει τα χειρότερα – τα επόμενα κυβερνητικά μέτρα ως «αιτήματα των μηχανικών» – σαν σύμβουλος του Παπακωνσταντίνου και του Ρέππα. Ο φορέας πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων σε πολλαπλά επίπεδα και με εξατομικευμένα δικαιώματα, το Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων γίνανε από θηλιές στο λαιμό μας – λύσεις για το ΤΕΕ και την ηγεσία του.
 11. Δεν φταινε τα φουσκωμένα μυαλά – Τα φουσκωμένα πορτοφόλια φταινε. Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα σημάνει την οριστική συντριβή των άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων που μέχρι ώρας δυσκολεύονταν να πληρώσουν το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Όλοι οι νέοι συνάδελφοι που προσπαθούσαν να σταθούν σίγα – σιγά στα πόδια τους, όσοι αντιμετωπίζουν την προοπτική της νέας μετανάστευσης ή τις προτάσεις για δουλειά στην Λιβύη με μισθούς πείνας αποτελούν άμεσο στόχο του ν/σ. Όλοι αυτοί δεν  έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους – όπως τους λένε οι κυβερνώντες, οι αγράμματοι δημοσιογράφοι των δελτίων και οι γραφειοκράτες του ΤΕΕ – γνωρίζουν καλά ότι θα κακοπληρώνονται ενώ δουλεύουν περισσότερο και με πολλαπλάσιες δεξιότητες από κάθε ευρωπαίο στην θέση τους. Δεν δίνουν ευκαιρίες στους νέους – θέσεις σε Γαλέρες ετοιμάζουν: ετοιμάζουν το πλήρωμα για τις fast-tract επενδύσεις της επόμενης μέρας με το μισό κόστος – με 600 Ευρώ, με 10 ώρες δουλειά – γιατί τα κέρδη του τα μετράνε με τους ινδικούς και όχι με τους ευρωπαϊκούς μισθούς.
 12. Πληρωνόμαστε την δουλειά μας – Δεν την ξεπουλάμε. Εμείς οι μηχανικοί θέλουμε να διεκδικήσουμε με αγωνιστικό τρόπο την αξιοπρέπεια, τη δουλειά, την κοινωνική μας ασφάλιση, ως εργαζόμενοι που αξιοποιούν την επιστημονική τους γνώση για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του κέρδους. Γιατί η κατάρρευση του συστήματος των αμοιβών και η περαιτέρω απελευθέρωση του ανταγωνισμού θα ευτελίσει το επίπεδο μελετών και επιβλέψεων, πράγμα που τελικά επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο. Μπορεί τα μεγάλα «γρηγορόσημα» και κυρώνονται με νόμους (όπως στην Ολυμπιάδα, τα fast tract κλπ.), δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως οι κάθε λογής παρανομίες, από τα  εργατικά ατυχήματα και τα  περιβαλλοντικά εγκλήματα έως τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα είναι πλέον ο κανόνας που θα συνοδεύει την μετατροπή των μελετών και επιβλέψεων σε κουρελόχαρτα για το αρχείο. μία χώρα που υπάρχει απαίτηση για άρτιες κατασκευές με αντισεισμική προστασία και ενεργειακή οικονομία η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικές αρνητικές παρενέργειες στο κοινωνικό σύνολο. Η απαξίωση των πολεοδομιών και της σημαντικότητας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού θα οδηγήσει στη στρέβλωση του αστικού και περαστικού τοπίου
Δείτε επίσης : Όχι στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Διοικούσας του ΤΕΕ την Τρίτη 1 Φλεβάρη

About Exarchia's Press: Δεν γνωρίζω καμία ερασιτέχνικη προσπάθεια που να επέζησε χωρίς στήριξη. Την συμμετοχή σας την χρειαζόμαστε. :)

Αρχειοθήκη ιστολογίου